معرفی شایسته مشهد به جهان نیازمند تمرکز بر ظرفیت های فرهنگی این شهر است
به گزارش وبلاگ وبکو، خبرنگاران/خراسان رضوی عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر مشهد با اشاره به شاخص های مشهد به اسم مرکز فرهنگی جهان اسلام گفت: اگر در شورای ششم حرف از جهان شهر می زنیم، باید روی این ویژگی ها و ظرفیت های بین المللی مشهد در حوزه فرهنگ تمرکز کنیم تا مشهد بتواند به میزان منزلت خود، به جهان معرفی گردد.
مجید طهوریان عسکری شامگاه دیروز در نشست تخصصی آینده پیش روی مشهد که با موضوع مرکز فرهنگی جهان اسلام برگزار گردید اظهار کرد: مشهد در سال 2017 میلادی جزو سه شهری بود که از سوی سازمان جهانی اسلامی برای آموزش و پرورش، علوم و فرهنگ (آیسسکو) به اسم مرکز فرهنگی جهان اسلام انتخاب شد. این نهاد مسئولیت انتخاب اسم مرکز فرهنگی جهان اسلام را دارد که سالانه در جهان به سه شهر واگذار می گردد.
وی ادامه داد: در شورای پنجم مشهد دوران طلایی برای اخذ مجدد این اسم را داشت اما مسئولان نتوانستند از فرصت ها و ظرفیت های بین المللی که این اسم به شهر مشهد داد، استفاده نمایند و این فرصت از دست رفت. ما در شورای ششم شعاری را با اسم مشهدالرضا(ع)؛ جهان شهر برکت و کرامت انتخاب نموده ایم که هدف از انتخاب این شعار شأنیت دادن به مشهد به اسم یک شهر بین المللی و فراملی است.
طهوریان عسکری با بیان این که ما همواره نگاهی جهان شمول به مشهد داشته ایم، توضیح داد: امیدواریم که بتوانیم این شعار و هدف را در شهر مشهد عملیاتی کنیم و مردم مشهدالرضا و بعلاوه تمام مسلمانان جهان از برکت علی ابن موسی الرضا(ع) بهره ببرند. در واقع هنگامی که شهری به اسم مرکز فرهنگی جهان اسلام انتخاب می گردد، در پی این است که آداب و رسوم و نگاه های حوزه فرهنگی خود را معرفی کند. بنابراین در این راستا باید کوشش هایی صورت گیرد.
وی با اشاره به ویژگی ها و شاخصه های شهر مشهد به اسم مرکز فرهنگی جهان اسلام اعلام نمود: حضور امام رضا(ع) نخستین سرمایه گران بها و هویتی فرهنگی و تمدنی برای مشهد است که به اسم مهم ترین مساله هویتی مشهد به آن توجه می گردد. مشهد بعلاوه پایگاه عظیم حوزه های علمیه در جهان اسلام است و در حال حاضر بیش از 2000 مسجد در این شهر وجود دارد.
عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد اضافه نمود: جدای از آرامگاه فردوسی که وجود زبان فارسی را مدیون این شاعر عظیم ایرانی هستیم، نام بیش از 500 شاعر در بعضی از کتاب های تاریخی آمده که در محدوده توس، این خطه ادیب پرور، متولد شده اند. دیگر ویژگی شهر مشهد آداب و آئین سنتی است که از دیرباز در مشهد وجود داشت. ورزش های پهلوانی همانند کشتی چوخه در این منطقه زاده شده و امروز می بینیم که در جهان فدراسیون بین المللی ورزش های پهلوانی فعالیت می نماید. این اتفاق عظیمی برای شهر مشهد است.
وی گفت: بعلاوه گویش های محلی شیرینی که در میان مردم مشهد وجود دارد، جزو شاخص های فرهنگی این شهر محسوب می گردد. از دیگر ویژگی های مشهد می توان به فرهنگ وقف و نذر اشاره نمود که سال های بسیار زیادی در این شهر جاری است. مشهد دومین شهر رسانه ای ایران اسلامی است و مشهد می تواند با نگاه رسانه ای نقش موثری را در جهان اسلام داشته باشد.
طهوریان عسکری با بیان این که شورای ششم در کوشش است تا مشهد را در چهار سال آینده به جهان شهر تبدیل کند، اعلام کرد: برای رسیدن به این هدف کوشش همه مسئولان شهر ضروری است. باید کوشش کنیم نقاط قوت شهر را افزایش و نقاط ضعف آن را کاهش دهیم. اگر مشهد مهد هنرمندان بسیاری است که از این شهر به ایران و جهان معرفی می شوند، پس باید به این حوزه فرهنگ و هنر این شهر توجه بسیاری گردد تا بتوان فرصت جهان شهر شدن را برای مشهد ایجاد کرد.
وی افزود: البته مشهد شاخص های منفی هم دارد که باید آن را تا جایی که امکان پذیر است، کاهش داد. برای مثال مشهد بیش از یک میلیون جمعیت در حاشیه خود دارد. این جمعیت حاشیه نشین مشهد از جمعیت 15 استان ایران بیشتر است. این از مسائلی است که روز به روز افزایش پیدا نموده و ما برای جهان شهر کردن این شهر باید مسائل بسیار دیگری را هم کاهش دهیم.
عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد اعلام نمود: متاسفانه یکی از جدی ترین اشکالات شهر مشهد این است که بسیار گریبان گیر موضوعات سیاسی است و دعواهای سیاسی تاثیرات بسیاری بر زندگی مردم می گذارد. این که جریان های مختلف سیاسی در مشهد وجود داشته باشد، بسیار نکته مثبتی است که باعث رشد و پویایی شهر می گردد اما این که نگاه های سیاسی قرار است به دعواهای سیاسی تبدیل گردد و نتیجه آن بر زندگی مردم تاثیر بگذارد، نکته ای منفی محسوب می گردد. نباید دعواهای سیاسی را در زندگی مردم دخیل کنیم بلکه ضروری است در این شهر گفتمانی را شروع کنیم که بتوانیم مشهد را به هدفی که دارد، نزدیک کنیم.
وی با اشاره به این که نباید نگاه مالی به مشهد داشت، اسم کرد: وقتی نگاه سرمایه داری در میان باشد، طبیعی است که نگاه به حوزه فرهنگی کمرنگ خواهد شد. نگاه های سیاسی که در مشهد وجود دارد، باعث می گردد موضوعات مالی نسبت به هویت فرهنگی از اهمیت بیشتری برخوردار گردد. اثر آن نگاه سیاسی علت حاکم شدن این دیدگاه می گردد که اطراف حرم نیازی به نگاه هویتی ندارد و نگاه مالی را مهم تر می داند. با توجه به تاریخچه حرم این تاثیرات را به وضوح می توان دید.
طهوریان عسکری توضیح داد: مساله دیگر نیروهای انسانی است. در واقع گاهی افرادی را انتخاب کردیم و به اسم مدیران در مسئولیت های مختلف قرار دادیم که آن نگاه فرهنگی در وجودشان شعله ور نبوده است. اگر مدیری نگاه مالی داشته باشد، هیچوقت نگاه فرهنگی را در یک رویکرد مهم و کلان مد نظر خود قرار نمی دهد و در این شرایط قطعا مشهد به شعار مشهدالرضا(ع)؛ جهان شهر برکت و کرامت تبدیل نخواهد شد. اگر قصد داریم مشهد به شاخص های جهان شهری با رویکرد فرهنگی برسد، باید فاکتورهای متنوعی را مد نظر خود قرار داد. بخشی از این فاکتورها زیرساختی است؛ برای مثال توسعه کتابخانه، توسعه مراکز مذهبی، توسعه حوزه های فرهنگی و هنری و توسعه مراکز سینمایی و تئاتر را شامل می گردد.
وی افزود: در حال حاضر در حاشیه شهر مشهد با نبود سالن های سینما و تئاتر روبرو هستیم در حالی که برخورداری از این امکانات حق مردم آن منطقه ها است. ما در مشهد پس از این که بتوانیم موضوعات زیرساختی و سخت افزاری را گره گشایی کنیم، آن موقع است که می توانیم در توسعه نرم افزاری شهر کوشش کنیم و برای مثال در فرهنگ مطالعه و یا حضور خانواده ها در مساجد گام برداریم. ما در شورای ششم در این راستا کوشش می کنیم و امیدورایم بتوانیم به یاری همه ذی نفعان شهر مشهد را به اسم یک جهان شهر به تمام جهان معرفی کنیم.
منبع: خبرگزاری ایسنا