ملاقات با صاحب نایاب ترین عکس های دنیا پهلوان

به گزارش وبلاگ وبکو، عباس خجسته، صاحب بزرگ ترین مجموعه عکس کُشتی و دنیا پهلوان تختی، 48سال از عمرش را با عشقی غیرقابل وصف صرف جمع آوری حدود ده هزار قطعه عکس نموده است و می گوید حدود 70 درصد این عکس ها تاحالا دیده نشده است.

ملاقات با صاحب نایاب ترین عکس های دنیا پهلوان

به گزارش گروه رسانه های وبلاگ وبکو، این روزها اگر به نگارخانه شیث در ضلع جنوبی تئاتر شهر سر بزنید، دورهمی شاد دوستداران کشتی که با اشک هایی از سر شوق همراه است، حال دلتان را تازه می نماید. عباس خجسته، صاحب بزرگ ترین مجموعه عکس جهان پهلوان تختی، که 48سال از عمرش را با عشقی غیرقابل وصف صرف جمع آوری عکس های مرد فراموش نشدنی کشتی ایران و سایر قهرمانان خاطره ساز هم دوره او نموده، با برگزاری نمایشگاه عکس 4 دهه مدال آوران کشتی ایران، میزبان پیشکسوتان کشتی و دوستداران این ورزش اصیل است. به مناسبت 5 شهریور، سالروز تولد جهان پهلوان غلامرضا تختی که به عنوان روز کشتی نامگذاری شده و بهانه برگزاری این نمایشگاه بوده، ضمن گفت وگو با عباس خجسته، با حس و حال خوب بازدیدنمایندگان این نمایشگاه ویژه همراه شده ایم .

حوالی میدان شاهپور عاشق شدم

محدوده بازارچه شاهپور به دلیل وجود 2 باشگاه پولاد و تهران، پاتوق قهرمانان کشتی بود. ازآنجاکه مرحوم پدرم در بازارچه شاهپور مغازه قنادی داشت، من هم گهگاه همراهش به مغازه می رفتم. به همین دلیل این فرصت و شانس را داشتم که رفت وآمد آن ورزشکاران خوش قد و قامت ازجمله آقا تختی را ببینم. تماشای آن کشتی گیران که اغلب قهرمان جهان و المپیک بودند، برای پسربچه 7 ساله ای مثل من، خیلی جذاب بود و مدام از پدرم درباره آن ها می پرسیدم .

عشق عکس جمع کردن اما خیلی اتفاقی در دل و سر عباس آقا افتاد: همه چیز از بساط آن پیرمرد دستفروش که در میدان امام خمینی (ره)(توپخانه سابق) عکس های قهرمانان ورزشی و هنرپیشه های سینما را می فروخت، آغاز شد. من اما در آن میان فقط مجذوب عکس های تختی شده بودم. بالاخره پدرم با یک قران، یکی از آن ها را برایم خرید. اما ماجرا تمام نشد. یک روز که تختی و دوستانش به باشگاه پولاد آمدند، پدرم گفت: اگر دوست داری، برو پیش آقا تختی و بگو عکس را برایت امضا کند. خجالت می کشیدم اما آرام آرام نزدیکش شدم، عکس را به طرفش گرفتم و گفتم: آقا سلام. گفت: سلام پسرم. گفتم: می شود این عکس را برای من امضا کنید؟ عکس را گرفت، سرم را بوسید و گفت: باشه. اتوماتیک داری؟ وقتی دید اتوماتیک ندارم، از جیب کتش یک مداد درآورد و پشت عکسش را برایم امضا کرد. یادآوری مهربانی تختی در امضای آن عکس بعد از حدود 55 سال هنوز هم کامم را شیرین می نماید .

برای جمع کردن عکس های تختی، مارکوپولو شدم!

از 14 سالگی که قهرمان مسابقات کشتی باشگاه ها شدم، جمع آوری عکس های کشتی گیران به ویژه آقا تختی را هم آغاز کردم. حاصل جست وجوهایم در این سال ها، جمع آوری 10 هزار قطعه عکس از کشتی گیران بنام کشور بوده که حدود 2 هزار قطعه آن مربوط به جهان پهلوان تختی است. جالب است بدانید 70 درصد این عکس ها تا به حال دیده نشده است .

عباس خجسته برای این ادعا، دلیل هم دارد: بخش قابل توجهی از این عکس ها را از آلبوم های شخصی قهرمانانی مانند محمدابراهیم سیف پور، مهدی یعقوبی، منصور سرداری، محمود ملاقاسمی، علی اکبر حیدری، ناصر گیوه چی و عبدالله موحد استخراج و نسخه برداری نموده ام. آقای سید محمد خادم حقیقت، رییس اسبق فدراسیون کشتی هم عکس هایش را در اختیارم گذاشت. از این میان، مرحوم ناصرخان گیوه چی، یکی از دوستان مرحوم تختی، برخی عکس هایش را هم به من هدیه داد. البته برخی از عکس ها را هم از افراد مختلف مثل مرحوم قاسم فارسی، نخستین عکاس ورزشی ایران خریداری نموده ام .

حالا دیگر همه اطرافیان تا عکس خاص و دیده نشده ای از جهان پهلوان می بینند، یاد این عاشق خستگی ناپذیر می افتند و او هم با یک اشاره، برای به دست آوردن یک عکس جدید از پهلوان محبوبش، زحمت سفر تا دورترین نقاط کشور را به تن می خرد: دوستانم هر جا عکس جدیدی از آقا تختی ببینند، مرا خبردار می نمایند. یک بار یکی از دوستانم تماس گرفت و گفت در سفر مشهد روی دیوار یک آبمیوه فروشی یک عکس جدید از تختی دیده... من برای خرید آن عکس تا مشهد رفتم. برای پیدا کردن عکس هایی که مرحوم تختی در عکاسخانه ها گرفته بود هم به قم، کاشان و قزوین سفر کردم. برخی عکس ها هم هدیه است. مثلاً پارسال یک همشهری سالمند عکسی از تختی به من هدیه کرد و گفت: بعد از من کسی قدر این عکس را نمی داند. دست تو باشد، ماندگار می شود .

من نمایشگاه گذاشتم، دانشجویان خاتمه نامه نوشتند

ماجرای نمایشگاه های خجسته از عکس های آقا تختی، ساده تر از آنکه فکرش را بکنید، آغاز شد: اوایل انقلاب در سالگرد درگذشت آقا تختی، آلبوم عکس هایم را برمی داشتم و می رفتم سر مزارش در ابن بابویه آن عکس ها را در معرض دید عموم قرار می دادم. در حاشیه اش هم به همراه دوستان جهان پهلوان برای مخاطبان جوان از خاطرات تختی می گفتیم. همواره دلم می خواست این مجموعه باارزش عکس را در نمایشگاه های رسمی ارائه کنم اما هیچ نهادی حتی فدراسیون کشتی در این راه از من حمایت نکرد .

اما در همواره روی یک پاشنه نمی چرخد و انسان های دغدغه مند عاقبت همدیگر را پیدا می نمایند: بالاخره یک نفر که دلش برای تاریخ و فرهنگ این مملکت می سوخت، سر راه من نهاده شد. واقعیت این است که هیچ کس به اندازه آقای شیث یحیایی برای برگزاری نمایشگاه عکس جهان پهلوان تختی از من حمایت نکرد. ایشان در سال های گذشته، بدون چشمداشت و با عشق، 3 سال در نگارخانه کوچک اما باصفایش میزبان نمایشگاه عکس تختی بود. سال جاری وقتی نمایشگاه تاریخ کشتی ایران آماده شد، یک بار دیگر به خاطر وجود آقای یحیایی خدا را شکر کردم و از شوق اشک ریختم. نمی دانید ایشان و همکارانش برای آماده سازی تابلوها، چطور از خودشان و وقتشان مایه گذاشتند. باید از این انسان شریف تقدیر شود. من به سهم خودم از ایشان ممنونم .

اما بشنوید از تأثیر نمایشگاه های عکس جهان پهلوان تختی: آن نمایشگاه ها در آن سطح و با آن عکس های ناب، اتفاق جدیدی بود و بازتاب های بسیار خوبی داشت. جالب است بدانید همسایگی این نگارخانه با تئاتر شهر و نزدیکی اش به دانشگاه تهران باعث شد دانشجویان فراوانی به دیدن این عکس ها بیایند و خوشبختانه تعدادی از آن ها هم بعد از آن تشویق شدند و خاتمه نامه هایی با موضوع زندگی جهان پهلوان تختی نوشتند و من هم تا جایی که می توانستم به آن ها مشاوره دادم .

ایستاده از راست: حق پناهان، خجسته، ابراهیم جوادی، پور زاد حسن، مهدی خادم، حاج آقا ترخاق، شیث یحیایی، نشسته از راست: پرویز سیروس پور، محمود ملاقاسمی، سید محمد خادم حقیقت

از قهرمانان زنده غفلت نکنیم

بعد از چند دوره برگزاری نمایشگاه عکس جهان پهلوان تختی، سال جاری تصمیم گرفتم با اضافه کردن عکس های ناب و دیده نشده ای از سایر قهرمانان، نمایشگاه را با عنوان نمایشگاه تاریخ کشتی ایران برگزار کنم. هدفم این بود که با این کار، از قهرمانانی مثل آقایان سیف پور، خدابنده، اکبر حیدری، جوادی، ملاقاسمی و... که همگی از قهرمانان جهان و المپیک هستند، تقدیر کنم. دلم می خواست از این قهرمانان زنده تجلیل کنیم چون هرکدام از این بزرگان در مقطعی از تاریخ معاصر ایران، با پیروزی ها و قهرمانی هایشان دل مردم را شاد نموده اند. و مسرورم که اتفاقات زیبایی هم در جریان نمایشگاه رقم خورد. آقای ابراهیم جوادی، نابغه 48 کیلوی جهان و قهرمان 4 دوره جهان و المپیک مونیخ وقتی به نمایشگاه آمد، گفت: لذت بردم. فکرش را نمی کردم چنین مجموعه ای تدارک دیده باشی. آقای محمود ملاقاسمی آمد و گفت: کیف کردم. گفتم: من دوست دارم شما تا هستید، بیایید در این جمع ها حضور داشته باشید و لذت ببرید و مورد تکریم واقع شوید .

اما نقطه عطف نمایشگاه سال جاری برای عباس خجسته، حضور یک چهره ویژه تاریخ کشتی ایران بوده: وقتی آقای سید محمد خادم حقیقت، رییس 3 دوره فدراسیون کشتی به نمایشگاه آمدند، از مسروری گریه کردم. ایشان 90 ساله اند و در حدود 2 سال گذشته، از خانه بیرون نیامده بودند. عید غدیر که برای دستبوسی خدمتشان رفته بودم، دعوت و خواهش کردم به نمایشگاه تشریف بیاورند. خوشبختانه به نمایشگاه آمدند و آنقدر از دیدن عکس ها و همنشینی و هم صحبتی با قهرمانان قدیمی مسرور شدند و روحیه گرفتند که من از شادی ایشان گریه کردم. آقای خادم وقتی نمایشگاه را دیدند، به من گفتند: تو کاری برای کشتی ایران کردی که خیلی بزرگان نکردند .

منتظر موزه کشتی باشید؛ حتی بدون حمایت مسئولان

یک موزه کوچولو، متشکل از چند یادگاری ارزشمند از قهرمانان المپیک و جهان، در صدر نمایشگاه عکس تاریخ کشتی ایران می درخشد و حسابی جلب توجه می نماید. خجسته در این باره می گوید: این لباس، لباس تیم ملی کشتی در مسابقات جهانی 1951 هلسینکی است که یکی از اعضای تیم در اختیارم گذاشته است. کفشی که می بینید هم متعلق به آقای محمد ملاقاسمی است که در همان مسابقات مدال برنز گرفت. از جهان پهلوان تختی هم یک یادگاری داریم. آقا تختی یک بار حوله ورزشی اش را به آقای شکور لطفی، یکی از قهرمانان تیم ملی کشتی فرنگی داده بود. آقای لطفی هم این حوله را به من هدیه داد و حالا در نمایشگاه است .

عباس خجسته در سال های گذشته تلاش های زیادی برای راه اندازی یک نمایشگاه دائمی برای گنجینه عکس های ارزشمندش انجام داده است و حتی در مقطعی با یاری یکی از نشریات برای ایجاد این نمایشگاه در آموزشگاه کشتی شهید رضایی مجد در خیابان وحدت اسلامی (شاهپور سابق)، موافقت ضمنی و اولیه شهردار منطقه را هم جلب کرد اما با بی مهری مسئولان هیچ کدام از این تلاش ها تا امروز به نتیجه نرسیده است. این عاشق کشتی اما به این راحتی ها خسته نمی شود و می گوید: افسوس می خورم که مسئولان پای این کار نمی آیند اما من بالاخره یک روز با لطف خدا موزه شخصی ام را راه اندازی می کنم. علاوه بر مجموعه عکس خودم، آنقدر اعتبار پیش قهرمانان جهان و المپیک دارم که باز هم عکس هایشان را در اختیارم قرار دهند. فقط هم به عکس اکتفا نمی کنم. به آن ها گفته ام حتی شده، یک بند از کفشتان را به این موزه بدهید تا اسمتان ماندگار شود و نسل های بعد بدانند شما در بخشی از تاریخ این مملکت با افتخارآفرینی هایتان، دل مردم را شاد نموده اید .

نمایشگاه عکس تختی، تلاشی برای حفط میراث فرهنگی است

اما نمی شود از نمایشگاه های عکس عباس خجسته گفت و از شیث یحیایی، مدیر نگارخانه شیث یاد نکرد؛ مرد دغدغه مندی که اگر عشقش به تاریخ و فرهنگ ایران و حمایت هایش از عباس خجسته نبود، ایده برگزاری این نمایشگاه های خاص هم به نتیجه نمی رسید. شیث یحیایی از چگونگی شکل گیری انگیزه اش برای همکاری با خجسته اینطور می گوید: سال ها قبل یک هنرجوی روسی داشتم. یک روز با مادر او درباره فرهنگ خودمان و روس ها مباحثه می کردیم. وقتی من به روحیات آن ها خرده گرفته و از فرهنگ خودمان دفاع کردم، آن خانم در جواب گفت: شما با وجود داشتن فرهنگ و شخصیت های بزرگ، یک نقطه ضعف دارید و آن، بی توجهی به تمدن و فرهنگتان است. و ادامه داد: دولت شوروی در آشوب های جنگ جهانی دوم به مردم گفت هر کس توان نگهداری از آثار و اشیای موزه ارمیتاژ را دارد، آن ها را تا خاتمه جنگ به خانه ببرد. جنگ که تمام شد، تمام اموال و آثار موزه برگردانده شد و حتی یک شیء آن مفقود یا تخریب نشد چون مردم با امانتداری خود از آن نمادهای هویتشان مراقبت نموده بودند. شما در تاریختان یک نمونه مشابه این اتفاق داشته اید؟ حرف های آن خانم مرا به فکر انداخت که چه کاری می توانم برای حفظ میراث فرهنگی مان انجام دهم؟

دومین تلنگر اما از جایی دیگر ریشه گرفت: یک بار در کلاس نقاشی بچه ها، به بچه ها گفتیم: هر چه دلتان می خواهد بکشید. برگه ها را به خانه بردم. همان شب در خانه هم نوه خردسالم مشغول نقاشی کردن بود. برگه های بچه ها را که برای آنالیز آوردم، با تعجب دیدم نقاشی آن ها و نقاشی نوه ام شبیه هم است. به دخترم گفتم: این ها چیست این بچه ها کشیده اند؟ این هیکل های ورزیده و کشیده و این فیگورها چیست؟ این تخیلات از کجا به وجود آمده؟ گفت: بابا، این ها کشتی کج های خارجی را می بینند! این مسئله خیلی مرا آزار داد و ناراحت شدم که چرا ما روی معرفی قهرمانانمان به نسل جدید کار نمی کنیم؟ اینطور بود که تصمیم گرفتم نمایشگاهی از عکس های جهان پهلوان تختی به عنوان یکی از قهرمانان برجسته کشورمان در نگارخانه برگزار کنیم. اما نمی دانستم عکس های جهان پهلوان را چطور باید پیدا کنم؟ مدتی بعد، یکی از دوستانم که خودش کشتی گیر بود، با معرفی آقای خجسته، مرا به خواسته ام رساند. از میان 2 هزار فریم عکس ایشان، 300 فریم را با هزینه شخصی در قطع بزرگ چاپ و بعد قاب کردم و 3 سال پیاپی نمایشگاه عکس مرحوم تختی را برگزار کردیم. استقبال، عالی بود و حتی بازدیدنماینده ای از آلمان داشتیم که می گفت بعد از 50 سال فقط برای دیدن این عکس ها به ایران آمده است .

ضیافت اشک و لبخند با چاشنی خاطره شب عروسی تختی

برای موسپیدنموده هایی مثل استاد محمد علوی و استاد عبدالکریم حکیمی، حضور در نمایشگاه عکس قهرمانان 4 دهه کشتی ایران، مثل غوطه ور شدن در دریای خاطرات است. آن ها که حالا وارد دهه 80 زندگی شان شده اند، با ورود به فضای نمایشگاه جمع وجور نگارخانه شیث، انگار وارد جهانی دیگری شده اند. جلوی هر عکسی می ایستند، یک جهان خاطره و عشق با قدمت بیش از 50 سال برایشان زنده می شود. شاید به همین خاطر است که اشک و لبخندشان در هم آمیخته است. محمد علوی که خودش هم از خانواده ورزش ایران و از اعضای تیم ملی بسکتبال جوانان در سال های 1348 تا 1352 بوده، برای آمدن به این نمایشگاه خاص، یک دلیل داشته؛ عشق تختی: می دانید چرا هنوز عشقش در دل های ما زنده است؟ چون تختی، پهلوان ملت بود، نه پهلوان دولت .

از نمایشگاه و حسی که از تماشای عکس های زیرخاکی اش به او منتقل شده که می پرسم، انگار کلید در قفل صندوق خاطراتش می چرخد و او را از دالان زمان برمی گرداند به گذشته: محصل بودم که برای تماشای مسابقه تختی به سالن هفت تیر فعلی رفتم. تا تختی وارد شد، همه بلند شدند و سالن پر شد از صدای: رستمِ ایران کیه؟، غلامرضا تختی ه... برگشتم به جمعیت نگاه کردم. باور کنید همه داشتند از شوق اشک می ریختند... این ها همه به خاطر مردمداری تختی بود. پهلوان حتی شب عروسی اش هم حواسش بود دلی را نشکند. وقتی خبر پیچید که تختی قرار است داماد شود، یکی از کفاش های مولوی برای او یک کفش دوخت. تختی هم به احترام محبت آن فرد، آن کفش را شب عروسی اش پوشید، با اینکه خیلی برایش تنگ بود. آن شب را خوب یادم است. ما برای تماشای پهلوان بیرون تالار ایستاده بودیم و برف هم می آمد. دوستانش گفتند: آقا تختی! این کفش دارد پایت را می زند، عوضش کن. در جواب گفت: نه. فلانی زحمت کشیده این کفش را برای من دوخته ...

علوی دوباره برمی شود به سال 98، بغضش را می خورد و با لحنی پر از تحسین ادامه می دهد: این عکس ها، فوق العاده اند. اغلب آن ها را ندیده بودم. خیلی ناب هستند. آقای خجسته برای جمع آوری این عکس ها واقعاً زحمت کشیده. من به عنوان یک هموطن از ایشان ممنونم .

من، تختی، اقبال لاهوری، عشق و دیگر هیچ...

صورت استاد عبدالکریم حکیمی، خیسِ اشک است وقتی روایت دوستش تمام می شود. او که مدرس فوق ممتاز خوشنویسی و اهل کتاب و تاریخ و فرهنگ است، نگاهی به عکس های جهان پهلوان می نماید و می گوید: از نوجوانی به تختی علاقه داشتم اما عشق سوزانش وقتی در دل من جا گرفت که سال ها بعد، عکسی از او در پاکستان دیدم. من در زمینه آنالیز اشعار اقبال لاهوری کار می کردم. یک بار در کمال تعجب در یک مجله پاکستانی عکسی از تختی دیدم که به تنهایی سر مزار اقبال لاهوری نشسته و دارد با ادب فاتحه می خواند. آن عکس مربوط به حدود سال 1333 بود که تختی برای مسابقات به پاکستان رفته بود و جالب است بدانید تازه حدود 20 سال بعد، دیوان شعر اقبال برای اولین بار در ایران چاپ شد و ادب دوستان ایران ازجمله خود من، با اقبال آشنا شدیم. این موضوع برای من خیلی جالب بود که در زمانی که فقط نوادر دانشگاهی ایران با اقبال لاهوری آشنا بودند، تختی چطور او را می شناخت و چه علاقه ای به او پیدا نموده بود که سر مزارش رفته بود .

استاد مکثی می نماید و با اظهار مسروری از حضور در این نمایشگاه که یاد قهرمانان و پهلوانان ایران را زنده می نماید، ادامه می دهد: به اعتقاد من باید تختی را فرزند برومند اسلام دانست. فقط فرهنگ غنی اسلام قادر است چنین انسان های وارسته، بزرگوار و توانگر به لحاظ روحی را پرورش بدهد .

مسافرانی از کرمانشاه

باید از لهجه شیرینشان حدس می زدم اما خودشان پیشدستی می نمایند و می گویند: امروز از کرمانشاه فقط برای بازدید از این نمایشگاه عکس به تهران آمده ایم. وحید و میثم محمدی، خودشان هم اهل کشتی و بدنسازی هستند و در تمام مدت نمایشگاه توضیح عکس هایی را که عباس خجسته با خوش سلیقگی زیر هر تابلو قرار داده، مرور می نمایند و از این طریق شاید اطلاعات خودشان درباره تاریخ کشتی را محک می زنند. میثم می گوید: وارد نمایشگاه که شدم و این عکس های قدیمی را دیدم، واقعاً مو به تنم راست شد! بس که این عکس ها گیراست. این عکس های قدیمی از کشتی گیران قدیمی، واقعاً یک گنجینه ارزشمند است. عکس ها واقعاً یکی از یکی بهتر است. با اینکه مطبوعات و رسانه های ورزشی را دنبال می کنیم اما مشابه این عکس ها را ندیده بودیم .

از وحید از راز این همه علاقه مندی می پرسم و در جواب می گوید: آقا تختی و هم دوره هایش فکر نمی کنم دیگر هیچ وقت تکرار شوند. ما هم اینهمه مسافت را به خاطر آن ها آمدیم. آن ها نسل اولیه کشتی گیران ایران بودند و دروازه های افتخار را به روی دیگران باز کردند .

میثم هم در تأیید صحبت برادرش می گوید: برگزاری چنین نمایشگاه هایی یاری می نماید نسل جوان با این قهرمانان آشنا شوند و علاوه بر آقا تختی، دیگر چهره های افتخارآفرین تاریخ کشتی ایران هم به جوانان معرفی شوند .

اگر فدراسیون کشتی بروی، یکی از این عکس ها را پیدا نمی کنی!

برخی از بازدیدنمایندگان محو تماشای عکس ها و برخی دیگر هم چندتایی مشغول مرور تاریخچه کشتی ایران پای تابلوهای عکس هستند که صدایی، سکوت سالن را می شکند: عباس جان! درود به شرفت. جمشید آرش، دارنده یکی از بزرگ ترین مجموعه عکس های جهان پهلوان تختی، با دست پر به نمایشگاه رفیقش آمده و عکسی قاب گرفته از تیم ملی کشتی در سال های دور را به عباس خجسته هدیه می نماید. آقای مجموعه دار از کنار هر عکس که می گذرد، انگار آشنای عزیزی را می بیند که یک جهان خاطره با او دارد. جمشید آرش یک دفعه در جا می ایستد و می گوید: عباس آقا! دوباره همه این عکس ها را روی بوم زده ای؟! عجب زحمتی! واقعاً ای والله ...

وقتی می نشیند تا خستگی از پاهایش بگیرد، جلو می روم و نظرش را درباره نمایشگاه جویا می شوم. جمشید آرش با لحنی آمیخته با تعظیم و تحسین می گوید: این کار فوق العاده ای است که این مرد - عباس خجسته - با همت و تلاش خودش انجام می دهد. نه حامی دارد و نه اسپانسر. نه وزارت ورزش یاریش می نماید و نه فدراسیون کشتی. تمام سرمایه کشتی ایران، الان اینجاست. از حدود 80 سال قبل، در این نمایشگاه عکس می بینید. اگر بروید فدراسیون کشتی، یکی از این عکس ها را نمی بینید. جمع آوری این عکس ها فقط کار دل است، کار عشق است. خجسته زندگی اش را وقف این کار نموده، فقط برای اینکه مردم بیایند گذشته کشتی را ببینند و بدانند چه نام آورانی در گذشته کشتی این مملکت بوده اند. باید از زحماتش تقدیر شود تا دیگران هم تشویق شوند راه او را ادامه دهند. اما هیچ کس نمی آید بگوید خسته نباشی. خب، هرکس باشد، دلسرد می شود .

حمایت شوم، 5 جلد کتاب نفیس عکس و خاطرات تختی را چاپ می کنم

خانه عمه من نزدیک خانه پدری آقا تختی بود و تابستان ها زیاد به خانه آن ها می رفتیم. البته در اصل، به عشق دیدن آقا تختی. نزدیک مسابقات المپیک 1964 توکیو بود. آقا تختی کت وشلوار فرمی که باید برای همراهی کاروان المپیک می پوشید را تحویل گرفته بود. آن زمان، 2، 3 روزی از اردو مرخصی گرفته و آمده بود خانه. من آن روز رفتم خانه آقا تختی و منتظر نشستم تا از کوه برشود. وقتی آمد، از خواهرش پرسید: ناهار چی داریم؟ گفت: دم پختک. خیلی این غذا را دوست داشت. گفت: غذا را بکش که خیلی گرسنه ام. فقط قربانت بروم، 3، 4 تا تخم مرغ هم نیمرو کن بگذار رویش. در همین اثنا درِ خانه شان را زدند. یک جوان غریبه پشت در بود. گفت: آقا یک کار شخصی با شما دارم. آقا تختی گفت: بفرما داخل. ناهار خورده ای؟ گفت: نه. گفت: بیا. مادرم برایت سفره انداخته! خلاصه، آن جوان آمد و سر سفره نشست و جلوی چشم آقا تختی که حسابی گرسنه بود، تا تهِ غذا را خورد! آقا تختی هم مرتب می گفت: نوش جانت... بعد پرسید: خب، حالا بگو چه کار داشتی؟ جوان گفت: من، بچه روستا هستم. اینجا سرباز بودم. حالا خدمتم تمام شده. می خواهم بروم روستایمان و ازدواج کنم. اما پول ندارم. کت وشلوار برای مراسم عروسی ندارم و... آقا تختی گفت: عیبی نداره. غصه نخور. بیا این کت وشلوار را بگیر، ببر برای عروسی ات بپوش... باورتان می شود؟ کت وشلوار فرم تیم ملی را هدیه داد به آن جوان! مقداری پول هم کف دستش گذاشت و تازه گفت: ما همین مقدار دستمون می رسید!... آقا تختی همواره همینطور بود. همه چیز را برای همه می خواست. می گفت: اول مردم، بعد خودم .

ذهن جمشید آرش پر است از خاطرات زیبای آقا تختی. او که همه آن خاطرات را به نگارش درآورده و مجموعه باارزشی از عکس های جهان پهلوان را هم در اختیار دارد، در ادامه می گوید: اگر از طرف وزارت ورزش، وزارت ارشاد یا یک اسپانسر حمایت شوم، حاصل 25 سال زحمتم در جمع آوری خاطرات آقا تختی - از سال 1328 و 29 که در مسابقات کشتی آزاد و فرنگی کشور قهرمان شد تا مسابقات 1966 تولیدو - که به همراه عکس های نابی که از او دارم 5 جلد کتاب می شود، را چاپ خواهم کرد. این گنجینه ارزشمند که می تواند در قالب کتاب های نفیس، میراث جاودانه ای برای نسل های آینده کشور باشد، متاسفانه در حال حاضر دارد در گوشه اتاق من خاک می خورد .

دیدار با برادرزاده رضاعی تختی

می خواهم بگویم برای خیلی ها حضور یک خانم در نمایشگاه عکس قهرمانان کشتی ایران، غیرمنتظره است که با تذکر عباس خجسته، حرفم را نگفته پس می گیرم. خجسته می گوید: ایشان، برادرزاده رضاعی آقا تختی هستند! راحله سکّاکی در پاسخ به نگاه متعجب و پر از هیجان من، با لبخند می گوید: بله. پدر من، مرحوم سید حسین سکّاکی، هم محله ای و برادر رضاعی آقای تختی بودند. درواقع مادر مرحوم تختی به پدر من شیر دادند و از همان موقع، شدند یار غار همدیگر. البته پدربزرگم، مرحوم سید علی سکّاکی هم پیشکسوت ورزش زورخانه ای بود و در باشگاه پولاد کشتی می گرفت .

برای دختری که همواره مخاطب خاطرات بزرگواری های پهلوان فراموش نشدنی کشتی ایران بوده، حضور در چنین نمایشگاهی، یعنی حضور در ضیافت خاطره ها: حضور در اینجا برای من تداعی نماینده خاطرات است. اسامی زیر عکس ها را که می خوانم، یکی یکی یادم می آید پدرم درباره شان حرف می زد .

راحله سکّاکی که امروز در کسوت استاد دانشگاه فعالیت می نماید، معتقد است حرکت های فرهنگی مانند برگزاری چنین نمایشگاه هایی برای پیوند نسل جوان با گذشته پرافتخار این آب و خاک، لازم است: وقتی فیلم سینمایی تختی اکران شد، متوجه شدم دانشجویانم خیلی چیزها را درباره تختی نمی دانند. البته آن روزها همه فقط نگران میزان فروش این فیلم بودند و هیچ کس - فارغ از قوت و ضعف این فیلم - به عنوان یک سرمایه فرهنگی به آن نگاه نکرد و دغدغه اش این نبود کاری کند که جوانان بروند این فیلم را ببینند. برخی از دانشجویانم می گفتند: استاد! این ها مال گذشته اند. چقدر از این ها صحبت می شود! گفتم: از خودتان نمی پرسید چرا هنوز هم همه دارند درباره نلسون ماندلا، ملکوم ایکس، آبراهام لینکلن و... حرف می زنند؟ چرا کشورهای آن ها هنوز هم دارند تلاش می نمایند این مفاخرشان را به عالم و آدم معرفی نمایند؟ آن ها در این زمینه کار نمایند، پذیرفتنی است اما برای ما، نه؟

می گویند ایرانی ها همه اش دنبال اسطوره اند. بله. اما تمام جهان دنبال اسطوره است. اما ماجرا این است که آن ها با انواع روش ها، اسطوره هایشان را به جهان معرفی نموده و می نمایند اما ما در این کار، ناموفق بوده ایم. جوانان ما تقصیر ندارند که امثال تختی را نمی شناسند. متاسفانه ما گذشته پرافتخار و داستان زندگی مفاخر کشورمان را به آن ها انتقال نداده ایم. این موضوعات باید در کتاب های مدرسه باشد اما متاسفانه نیست .

تختی، چهره آشنای مهمانان ایتالیایی

بازدیدنمایندگان از اقشار و سنین مختلف مشغول تماشای عکس ها هستند که حضور دو مهمان متفاوت، جلب توجه می نماید؛ دو مرد جوان کراواتی با کت وشلوار رسمی بی سروصدا وارد نمایشگاه می شوند و به سراغ عکس ها می روند. خیلی زود معلوم می شود چهره آشنای آن ها در نمایشگاه، جهان پهلوان تختی است. نزدیک می روم تا سر صحبت را باز کنم اما وینچِنزو می گوید از کارکنان سفارت ایتالیاست و قوانین سختگیرانه سفارت به آن ها اجازه مصاحبه با رسانه ها را نمی دهد .

او قصد عکاسی از تابلوها را دارد که عباس خجسته اعلام می نماید این کار، ممنوع است. اما وقتی وینچنزو می گوید قصد دارند خبر برگزاری این نمایشگاه را در صفحه توییتر و اینستاگرام سفارت ایتالیا منعکس نمایند، خجسته رضایت خود را اعلام می نماید. و اینطور است که ایستادن وینچنزو روی جایگاه برای عکاسی از تابلوی عکسی از جهان پهلوان در حال مبارزه، لحظات جالبی را در نمایشگاه رقم می زند .

اینجا آمدم، جوان شدم...

دیروز آمده بودم. امروز هم آمدم. فردا هم می آیم. کجا بروم بهتر از اینجا؟ کشتی، عشق من است. کجا بروم که چهره همه این قهرمانان را بتوانم یک جا ببینم؟ هادی سپاسگزار، داور پیشکسوت بین المللی کشتی در سال های 1973 به بعد، لبخندبرلب می گوید: اینجا که می آیم و این عکس ها را می بینم، جوان می شوم. آقای خجسته خیلی زحمت می کشد برای جمع آوری این عکس ها. به نظرم پیشکسوتان کشتی هرچه عکس دارند، به ایشان بدهند تا در قالب چنین نمایشگاه هایی در معرض دید مردم قرار دهد. من خودم، عکس قدیمی که در اختیار داشتم را به ایشان دادم تا زنده بماند .

استاد سپاسگزار که حسابی دردآشناست، تا می آید از کاستی ها در حوزه ورزش بگوید، بغضش آب و صورتش خیس می شود: این عکس های باارزش یک سالن بزرگ می خواهد برای نمایش دادن و تبلیغ می خواهد برای معرفی اش به مردم. آقای خجسته و دوستانش سال هاست تک وتنها در این زمینه زحمت می کشند و صدایشان شنیده نمی شود. باور کنید اگر برای ورزش جامعه ارزش قائل شویم، بسیاری از مسائل حل می شود. من، معلم بازنشسته آموزش و پرورش هستم و محکم می گویم اگر درِ باشگاه های ورزشی را باز کنیم و بچه ها بتوانند مجانی بروند ورزش نمایند، دیگر معتاد و سارق و دروغگو در جامعه نخواهیم داشت. بچه های ما عشق و علاقه اش را دارند. شاهدش همان ویدئویی که نشان می داد یک بچه، نقش تور را بازی می نماید تا دوستانش بتوانند والیبال بازی نمایند ...

منبع:فارس

،

منبع: خبرگزاری تسنیم

به "ملاقات با صاحب نایاب ترین عکس های دنیا پهلوان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ملاقات با صاحب نایاب ترین عکس های دنیا پهلوان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید