معرفی قطعات آسانسور

به گزارش وبلاگ وبکو، یکی از مهمترین و ضروری ترین قسمت ها در برج ها و آپارتمان ها، آسانسور است. ابزاری که در نبود آن قطعا عبور و مرور از پله ها و بالا و پایین آمدن به یک بحران تبدیل می شد.آسانسور هایی که در ساختمان ها یا هرجای دیگری، با کاربردی های متفاوتی به کار برده می گردد از قسمت هایی تشکیل شده است که در این مقاله قصد داریم به معرفی اجزای مختلف آن بپردازیم.پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

معرفی قطعات آسانسور

تاریخچه آسانسور

در واقع خود کلمه آسانسور ازیکی کلمه ای فرانسویی که به معنای اتاقکی ساده می باشد گرفته شده است. امروزه نیز به وسیله ای آسانسور می گویندک ه عمدتا به شکل مستطیل می باشد و دارای کابینی برای نگهداری افراد است و به آن ها یاری می نماید که بتوانند خود یا وسایل هایشان را در طبقات مختلف جابجا نمایند.

به عبارت ساده تر، آسانسور یک نوع وسیله برای حمل و نقل و جابجایی به صورت عمودی می باشد که این امکان را فراهم می نماید تا جابجایی و حرکت بین طبقات مختلف یک ساختمان به آسانی و سهولت انجام گیرد.در خصوص چگونگی حرکت و نیرویی که به آسانسور بابت این جابجایی یاری می نماید باید گفت که آسانسور ها به یاری اجزایی تحت عنوان الکترو موتور کار می نمایند که انواع مختلفی نیز دارد. محل قرار گیری الکترو موتور ها عموما در بالای آسانسور و در اتاقی به نام موتور خانه می باشد .

در خصوص تاریخچه پیدایش آسانسور نیز باید بگوییم که اولین آسانسور در 336 سال قبل از میلاد مسیح در روم باستان ایجاد و مورد استفاده قرار گرفته است اما شکل آن با آن چه که در ذهنتان است کاملا فرق دارد،این آسانسور اولیه به یاری نیروی دست افراد و حیوانات قادر به حرکت بوده است.قرن 18 پادشاهی به نام لویی پانزدهم ، اقدام به استفاده و فراوری اولین آسانسور انسانی کرد که از آن به عنوان وسیله ای برای جابجایی افراد در قصر استفاده می کردند. این آسانسور که در خارج از کاخ تعبیه شده فقط قادر به حرکت از طبقه همکف به بالکن و بر عکس آن بود.

مکانیزمی که برای این آسانسور در نظر گرفته شده بود، متشکل از وزنه و قرقره هایی بوده است که به وسیله افرادی به دستور پادشاه به از طبقه بالا به پایین حرکت می کرد و در اصل آسانسور با نیروی این افراد به حرکت در می آمد.خاتمه و پس از کوشش های گسترده بشر برای ایجاد و ساخت آسانسور برای راحتی در جابجایی، شخصی به نام الیشا اوتیس که امروزه به عنوان بنیان گذار اولین شرکت ساخت آسانسور در جهان شناخته می گردد، توانست اولین آسانسور به شکلی تقربیا مشابه با وسیله ای که این روز ها از آن استفاده می کنیم طراحی و به فراوری برساند.طراحی الیشا ایجاد و ساخت یک آسانسور ایمن با ترمز ایمنی بود که امروزه به نام آسانسور کششی آن را می شناسیم. این آسانسور برای اولین بار نمایشگاه جهانی نیویورک به نمایش عموم گذاشته شد.

آشنایی با قطعات مختلف آسانسور

آسانسور ها بسته به نوع سیستم تعلیقی که در آن ها به کار برده می گردد از قطعات مختلف واجزای گوناگونی تشکیل می شوند. در یک دسته بندی کلی اجزای سازنده آسانسور ها هم قطعات و لوازم الکتریکی را شامل می شوند و هم لوازم مکانیکی.هر کدام از اجزایی که در ساخت و حرکت آسانسور مورد استفاده قرار می گیرد برای رسیدن به هدف و مقصودی خاصی در زمینه حرکت صحیح و استاندارد آسانسور می باشد.در یک دسته بندی کلی باید گفت که آسانسور ها از قطعات زیاد و گسترده ای تشکیل شده اند که در ادامه به بعضی از آن ها اشاره شده است:

  • 1.آهن آلات آهن کشی
  • 2.ریل های وزنه و کابین
  • 3.پشت بند های وزنه و کابین
  • 4.براکت های وزنه و کابین
  • 5.درب طبقات که شامل مکانیزم درب و لته ها
  • 6.کابین
  • 7.درب اصلی کابین شامل مکانیزم درب و لته ها
  • 8.شستی کابین و شستی طبقات
  • 9.سیم بکسل آسانسورها
  • 10. موتور
  • 11.تابلو فرمان، گاورنر، پاراشوت
  • 12.کفشک ها، میکروسوییچ و سنسورها

در ادامه به شرح اصلی ترین اجرای به کاربرد شده در آسانسور می پردازیم:

1.موتور آسانسور:

در اینجا به مهمترین و حساس ترین بخش آسانسور اشاره می کنیم، که بدون وجود آن امکان حرکت و جابجایی برای آسانسور وجود ندارد و در واقع نیروی محرکه لازم برای حرکت اسانسور را فراهم می نماید که موتور آسانسور است.موتور های آسانسور نیز مانند سایر قسمت های به کار برده شده در آسانسور مدل و انواع مختلفی دارد که در بین آن ها موتور های گیربکس و گیرلس برترین نوع هستند. موتور آسانسور وظیفه جابجایی کابین آسانسور و قاب وزنه را دارد که به وسیله سیم بکسل ها و به دستور تابلو فرمان انجام می گردد.

2.کابین آسانسور:

در واقع بخش اصلی و سازنده آسانسور کابین آن است. کابین آسانسور شکل اتاقکی برای جابجایی و قرار گیری بار یا مسافران طراحی شده است. در خصوص طراحی داخل کابین آسانسور باید گفت که این کار کاملا سلیقه ای و دلخواه انجام می گردد و برای ساخت کابین از متریالی مانند استیل، ام دی اف و یا ترکیبی از هر دوی آن های می توان استفاده کرد یا هر نوع متریال دیگری که متناسب با سلیقه و انتخاب مصرف نماینده باشد.کابین های آسانسور بسته به ظرفیت و کارایی که قرار است داشته باشند در ارتفاع و ظرفیت های مختلف ساخته می شوند و می توانند کابین هایی برای جابجایی نفر، بار، غذ، ماشین و …باشند.

3.ریل آسانسور :

ریل آسانسور جزیی از آسانسور است که جهت حفظ راستا کابین مورد استفاده قرار می گیرد و بعلاوه از ایجاد از نوسانات افقی هنگام سوار شدن مسافر داخل آسانسور جلوگیری می نماید.اصولا کابین آسانسور به وسیله کفشک هایی که کاملا وابسته به وزن و کاربری می باشد می تواند از نوع لغزشی و یا غلطکی باشد در بین ریل آسانسور حرکت می نماید و سبب حرکت بین طبقات می گردد. یکی دیگر از اصلی ترین وظایفی که ریل آسانسور بر عهده دارد، نگهداشتن آسانسور به هنگام عملکرد مکانیزم ایمنی می باشد.

4.درب طبقه آسانسور:

یکی دیگر از اجزای آسانسور که برای ما نیز قابل مشاهده است و با آن سروکار داریم درب طبقه آسانسور می باشد. درب طبقه آسانسور در انواع و اشکال مختلف طراحی و ساخته شده است که احتمالا تا به امروز انواع گوناگون آن را مشاهده نموده اید.یکی از اصلی ترین دلایل برای طراحی و قرار دادن درب طبقه آسانسور ایمنی، ورود و خروج مسافر به داخل کابین آسانسور می باشد که موضوع بسیار مهمی است.امروزه با توجه به طراحی آسانسور و متناسب با کاربردی که قرار است داشته باشد، درب های طبقه آسانسور متفاوتی طراحی می شوند که در عرض ها و ارتفاع های مختلف وجود دارند.اگر بخواهیم به متداول ترین نوع درب اسانسور اشاره کنیم می توان موارد زیر را نام برد:

  • 1.درب دستی (که به نام لولایی نیز شناخته می گردد.)
  • 2.درب تلسکوپی(با مدل درب از کنار جمع شونده)
  • 3. نوع دیگر درب تلسکوپی (از وسط بازشو).

البته همانطور که گفتیم طراحی درب طبقات آسانسور بسیار متتنوع است و بسته به کاربری می توانید از درب های آکاردئونی، اتوبوسی و یا گیوتینی نیز بهره ببرید.

5.تابلو فرمان :

یکی دیگر از مهمترین بخش های آسانسور تابلو فرمان ست که می توان آن را به عنوان مرکز پردازش تمام دستورات و عملیات آسانسور در نظر گرفت.نکته ای که جالب است بدانید این است که تمام دستور ها برای آسانسور مانند جابجایی در بین طبقات و نگهداشتن و … به وسیله مدار فرمان به موتور آسانسور فرستاده می گردد و عملکرد موتور و تمامی قطعات الکترونیکی وابسته به دستورات تابلو فرمان به کار برده شده در آسانسور است. از بین تابلو فرمان مختلف می توان به تابلو فرمان دو سرعته و تک سرعته اشاره نمود که برترین نوع هستند.

6. پاراشوت یا گاورنر :

احتمالا آگاهی دارید که تمامی آسانسور ها از بخشی به نام ترمز ایمنی برخوردار هستند که به نام پاراشوت نیز شناخته می گردد. این ترمز ایمنی دارای بخش های به نام فک است که در مواقع ضروری به وسیله همین فک ها می تواند از حرکت کابین روی ریل جلوگیری کرد و مانع حرکت آسانسور شد.

7.بافر یا ضربه گیر:

برای همه پیش آمده که در خصوص سقوط آسانسور مطالبی را شنیده باشند در این مورد باید گفت اگر به هر دلیلی آسانسور در پایین ترین ایستگاه توقف نداشته باشد و به سمت کف چاه در حال سقوط باشد، سایر سیستم های ایمنی هم نمی توانند عملکردی از خودشان نشان دهند بنابراین پس از طی کردن چند سانتی متر با قطعه ای به نام بافر برخورد خواهد نمود.در واقع وظیفه اصلی بافر کاهش شدت ضربه وارده به کابین می باشد. بافر ها نیز در انواع مختلفی ساخته می شوند که از بین ها آن ها می توان به بافر های پلی اورتان و هیدرولیکی به عنوان نمونه ای از برترین اشاره نمود.

نتیجه گیری:

در این مقاله سعی کردیم شما را تا حدودی با آسانسور و اجزای اصلی آن و کاربردی که هر کدام از آن ها دارند آشنا کنیم ولی این موضوع را به یاد داشته باشید برای این که بتوانید از آن مانند هر وسیله دیگری در مدت طولانی تری بهره ببرید ضروری است تا مراقبت های ویژه ای انجام دهید تا سالم تر و بهتر بماند برای مثال بهتر است از آسانسور نفر بر، برای جابجایی بار استفاده نگردد زیرا باعث فشار به آن و در نتیجه تخریب می گردد.امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.

بیشتر بخوانید :

سرویس و نگهداری آسانسور شامل چه مواردی است؟

هزینه تعمیر آسانسور بر عهده مالک است یا مستاجر؟

در صورت بروز حادثه در آسانسور چه کسی مسئول است؟

منبع: هومتیک

به "معرفی قطعات آسانسور" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "معرفی قطعات آسانسور"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید