شیوع رو به افزایش سرطان در ایران، گرایش به مصرف غذاهای سرطانزا

به گزارش وبلاگ وبکو، آنالیز ها نشان می دهد که تغییر سبک زندگی و گرایش به سمت مصرف غذاهای آماده و فست فودها، منجر به افزایش موارد ابتلا به سرطان های دستگاه گوارش شده است. در این بین، افزایش مصرف کنندگان قلیان و سیگار نیز، منجر به بالا رفتن آمار سرطان ریه شده است. این در حالی است که سرطان پستان در این سال ها نیز رشد نگران کننده داشته است و سرطان پوست نیز در حال افزایش است.

شیوع رو به افزایش سرطان در ایران، گرایش به مصرف غذاهای سرطانزا

شاید شیوع رو به افزایش همین چند نوع سرطان در کشور، کافی باشد که متوجه عواقب و عوارض سرطان در تمامی جنبه های آن باشیم. از هزینه های سنگین درمان گرفته تا آسیب های روحی و روانی خانواده هایی که یکی از اعضای خانواده مبتلا به سرطان شده است.

یکی از شایع ترین سرطان ها در میان مردان و زنان سرطان معده است که تشخیص زودرس آن نقش مهمی در روند درمان و طول عمر بیماران دارد.

شیرین حقیقی فوق تخصص خون و سرطان بالغین، با عنوان این مطلب که افراد بالای 40 سال، بیماران مبتلا به پولیپ معده، افراد سیگاری و کسانی که سابقه فامیلی ابتلا به سرطان دارند، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به سرطان معده هستند، گفت: مناطق شمال و غرب کشور، پرخطرترین منطقه کشور در میزان بروز سرطان معده هستند.

وی با اشاره به نیتریت موجود در مواد غذایی و ارتباط آن با بروز سرطان معده، اضافه کرد: نیتریت موجود در بعضی مواد غذایی مانند سوسیس و کالباس، فست فودها، غذاهای مانده، غذاهای دودی و غذاهایی که حاوی نمک فراوان هستند، خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهند.

در همین حال، رضا ملک زاده رئیس پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، با عنوان این مطلب که 16 درصد از 380 هزار مرگ و میر طی سال 2017 در کشور، به علت سرطان بوده است، گفت: در حال حاضر، سرطان دومین علت مرگ و میر در ایران است.

وی با اعلام اینکه هر سال 110 هزار مورد جدید ابتلا به سرطان در ایران شناسایی می گردد، اضافه کرد: یکی از عوارض مرگ و میرهای ناشی از سرطان ها مرگ های زودهنگام است بطوریکه 34 هزار نفر از موارد فوتی زیر 70 سال و 11 هزار نفر نیز زیر 50 سال بوده اند.

ملک زاده از سرطان پستان به عنوان یک مشکل جدی در بین زنان نام برد و گفت: 27 درصد سرطان ها مربوط به دستگاه گوارش و کبد است. بطوریکه سرطان معده با 11 درصد و سرطان کولون با 9 درصد به ترتیب از شیوع بیشتری برخوردارند.

پنج سرطان شایع در ایران

علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت، به سرطان های شایع در کشور اشاره نمود و اضافه کرد: به طور کلی در بین زنان و مردان ایرانی پنج سرطان پستان، پروستات، پوست، معده و روده بزرگ از شیوع بیشتری برخوردارند.

وی، سرطان های شایع در مردان را به ترتیب سرطان معده با 17.74 درصد، پوست 17.49 درصد، و سرطان پروستات با 16.93 درصد، به عنوان سه سرطان شایع در مردان ایرانی نام برد و گفت: به دنبال آنها، سرطان های روده بزرگ و مثانه از شیوع بیشتری در بین مردان برخوردارند.

رئیسی به سرطان های شایع در زنان اشاره نمود و اضافه کرد: در زنان سرطان های پستان، روده بزرگ، پوست، معده و تیروئید به ترتیب در رده های اول تا پنجم سرطان های شایع زنان قرار دارند.

در همین حال، علی قنبری مطلق رئیس اداره سرطان وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که شیوع سرطان در جهان رو به افزایش است، گفت: در ایران با توجه به اینکه هرم سنی جوانی داریم و جمعیت سالمندی نیز رو به افزایش است، در آینده بروز سرطان در کشور قابل ملاحظه تر خواهد بود.

وی تاکید نمود: بیماری سرطان چند عاملی است، اما وقتی مجموعه عوامل در کنار هم قرار می گیرند سرطان بروز می نماید و بعضی عوامل، چون سبک زندگی نادرست، چاقی، اضافه وزن، بی تحرکی، مصرف سیگار و قلیان، تغذیه ناسالم مانند مصرف غذاهای کبابی، سوخته و پر چرب، خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهند.

محمد آقاجانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گفت: دیابت، فشارخون، سکته های مغزی و قلبی، پوکی استخوان، نارسایی های کلیوی و بسیاری از سرطان ها مانند سرطان پستان به عوامل تغذیه ای نسبت داده می شوند و غذا در مرگ و میرهای ناشی از این بیماری ها تاثیر جدی دارد.

وی با اشاره به اینکه تغییر الگوهای غذایی از فرم سنتی به صنعتی در خانواده ها مسئله بسیار مهمی است، یادآور شد: میزان مصرف روزانه نمک در کشور ما دو برابر میزان توصیه شده سازمان بهداشت جهانی است.

علل شیوع سرطان پستان

محمدهادی زاده عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با بیان اینکه سالانه 6 درصد به آمار مبتلایان سرطان پستان در کشور اضافه می گردد، گفت: سالانه 10 هزار و 500 نفر از زنان به این بیماری مبتلا می شوند و شیب بالایی در ابتلا به سرطان پستان در ایران وجود دارد. البته هنوز زنان ایرانی نسبت به سایر کشورهای جهان کمتر به این بیماری مبتلا می شوند.

وی تاکید نمود: تا 10 یا 20 سال آینده آمار ابتلا به سرطان پستان در ایران نیز به کشورهای دارای نرخ رشد بالای این نوع سرطان نزدیک خواهد شد و میزان ابتلا به سرطان پستان دو یا سه برابر می گردد.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، سابقه خانوادگی را یکی از عوامل موثر در ابتلا به سرطان پستان دانست و اضافه کرد: شانس ابتلا به سرطان پستان در زنانی که اعضای درجه یک و دو خانواده آنها به این بیماری مبتلا بوده اند، نسبت به زنان دیگر 2.5 برابر است.

وی، بحث ژنتیک در ابتلا به سرطان پستان را مورد تاکید قرار داد و گفت: البته بحث ژنتیک با سابقه خانوادگی تفاوت هایی دارد، در عوامل ژنتیکی دو ژن وجود دارد که وجود آنها باعث می گردد شانس ابتلا به سرطان در فرد بین 50 تا 80 درصد باشد.

هادی زاده با اشاره به اهمیت تغذیه در ابتلا به سرطان پستان، اضافه کرد: مصرف موادی همچون روغن های اشباع شده فراوری سلول های مشکل دار را افزایش می دهد و شانس ابتلا به سرطان را زیاد می نماید.

منبع: خبرگزاری مهر

به "شیوع رو به افزایش سرطان در ایران، گرایش به مصرف غذاهای سرطانزا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شیوع رو به افزایش سرطان در ایران، گرایش به مصرف غذاهای سرطانزا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید